In 2018 zijn veel leegstaande kantoren omgebouwd tot woningen. Maar liefst 13.000 van de meer dan 79.000 nieuwe woningen die er in 2018 bij kwamen, zijn gebouwd in oude kantorengebouwen, ziekenhuizen of andere gebouwen.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat vooral kleine woningen tot 50 vierkante meter in de oude panden terecht komen. Deze type woningen zijn vooral bestemd voor jong en alleenstaanden.

Voornamelijk in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven waren er veel transformaties van oude panden. Zowel in Eindhoven als in Den Haag zijn er in die periode meer dan 4000 transformaties bijgekomen. Amsterdam spant de kroon met 6000 transformaties sinds 2012.

Echter zijn het niet alleen kantoorpanden maar ook bedrijven met een maatschappelijk doel zoals scholen, ziekenhuizen, sportclubs en fabriekspanden. Het is namelijk ook goedkoper en sneller om een pand om te bouwen en zo wordt er ook leegstand en verloedering voorkomen.

Bron: RTL Nieuws
23-10-2019